fbpx
psychológia
Deväť vedecky podložených techník na zvýšenie šťastia

Deväť vedecky podložených techník na zvýšenie šťastia

Šťastie je subjektívny pocit, ktorý môže pre každého znamenať niečo iné. Pre niekoho to môže byť stav pokoja a spokojnosti, pre iného môže znamenať pocit radosti a vzrušenia. Avšak, čo šťastie skutočne je a ako ho dosiahnuť, je predmetom mnohých vedeckých štúdií. Nedávna štúdia od D. Folka a E. Dunn, publikovaná v Annual Review of Psychology, skúma rôzne stratégie na zvýšenie šťastia a poskytuje vedecky podložené odporúčania.

Overené stratégie pre zvýšenie šťastia

Prejavte vďačnosť: Výskumy ukazujú, že prejavovanie vďačnosti, napríklad písanie ďakovného listu alebo správy, môže rýchlo zvýšiť pocit šťastia. Tieto účinky môžu trvať až jeden deň.

Buďte spoločenskejší: Hoci si často myslíme, že uspokojenie potreby spolupatričnosti pochádza z intímnych vzťahov, aj sociálne interakcie s cudzími ľuďmi môžu zvýšiť šťastie. Zvlášť ak sa pri týchto interakciách správame extrovertne – sme otvorení, asertívni a komunikatívni.

Správajte sa, akoby ste boli šťastní: Správanie často odráža vnútorný stav, ale funguje to aj opačne. Ak sa budete správať, akoby ste boli šťastní – napríklad sa častejšie usmievate – môžete sa naozaj cítiť lepšie.

Pridajte nový prvok do toho, čo sa stalo rutinou: Keď sa z niečoho stane rutina, strácame pocit radosti. Pridaním niečoho nového môžeme obnoviť svoje nadšenie. Napríklad, skúste jesť pukance paličkami alebo si urobte víkend ako malú dovolenku.

Pozerajte sa na svetlé stránky: Pozitívni myslitelia vidia pohár napoly plný a hľadajú v každej situácii pozitíva. Hoci tieto účinky nemusia dlho vydržať, zvyčajne nám pomôžu cítiť sa lepšie v prítomnom okamihu.

Pomáhajte druhým: Pomáhanie iným ľuďom môže výrazne zvýšiť naše šťastie. Výskumy ukazujú, že najväčšie emocionálne benefity prináša finančná pomoc, obzvlášť keď máme slobodu rozhodnúť sa, koľko a komu dáme, a keď môžeme vidieť priamy dopad našej pomoci.

Nepremýšľajte o potenciálne lepších budúcnostiach: Vedieť, že v blízkej budúcnosti vyjde lepšia verzia produktu, ktorý vlastníme, môže znížiť našu súčasnú spokojnosť s týmto produktom. Napríklad, ak sa dozviete, že čoskoro vyjde nová verzia vášho smartfónu, môžete mať menej radosti z tej súčasnej.

Strávte menej času na nepríjemných úlohách: Ak nemáte radi domáce práce, skúste na ne venovať menej času. Jeden spôsob je nedržať sa dokonalosti a rýchlo ich dokončiť. Druhý je využiť služby, ktoré vám ušetria čas, ako napríklad niekoho na nákup potravín.

Obmedzte používanie telefónu a sociálnych sietí: Menej času stráveného na telefóne a sociálnych sieťach môže zvýšiť vašu náladu. Napríklad, keď ste vonku s priateľmi, ak sa budete menej často pozerať na telefón, môžete si užiť viac zábavy. Dlhodobé abstinovanie od sociálnych sietí bolo spojené s väčším šťastím a spokojnosťou so životom.

Niektoré zo stratégií na zvýšenie šťastia zahŕňajú prejavovanie vďačnosti, sociálne interakcie, správanie sa šťastne, pridávanie nových prvkov do rutiny, pozitívne myslenie a pomáhanie druhým. Ďalšie spôsoby zahŕňajú rýchle dokončenie nepríjemných úloh, užívanie si prítomného okamihu a obmedzenie používania telefónu a sociálnych sietí. Viac výskumu je potrebné na určenie, či iné techniky, ako napríklad meditácia a zdravá strava, môžu tiež podporiť šťastie.