fbpx
psychológia
Autenticita a spoločenské normy: Kde končí maska a začína pravé ja?

Autenticita a spoločenské normy: Kde končí maska a začína pravé ja?

Dnes sa spolu pustíme do veľmi zaujímavej a možno aj trochu kontroverznej témy – autenticity. V poslednej dobe je to obľúbená mantra: „Buď sám sebou!“ Hoci to znie skvele a uvoľňujúco, skutočne to znamená, že by sme mali všade chodiť bez masky?

Maska alebo Nemaska?

Predstavte si, že by sme všetci začali byť autentickí na 100 % bez akéhokoľvek filtra. Príde kolega do práce, začne si obúvať papuče, prehodí nohy na stôl a začne si hlasno púšťať obľúbený death metal. Hovorí si: „Veď som autentický!“ A šéfka mu len jemne pripomenie, že naša autenticita má svoje limity – napríklad zvukotesnosť kancelárií.

A to nehovorím o tom, že by do kancelárie prišiel v pyžame. Alebo sa chystáte na túru na bicykloch a oblečiete si večerné šaty, lebo veď máte na ne náladu, cítite sa v nich dobre a chcete prejaviť svoju autenticitu.

Áno, byť sám sebou je krásne. Ale autenticita je ako dobrý parmezán – mala by byť jemne nastrúhaná a nie celý bochník hodený na stôl.

Spoločnosť a jej normy

Spoločnosť má svoje normy a hranice, ktoré nám pomáhajú koexistovať. Predstavte si verejnú dopravu bez týchto noriem. Každý by si mohol robiť, čo chce – spievať karaoke, maľovať graffiti na steny, alebo tancovať breakdance v uličke. Zrazu by sme si uvedomili, že tá autenticita je skvelá, ale za určitých podmienok.

Je fajn byť sám sebou, ale nie každý si zaslúži vidieť naše pravé ja so všetkými našimi slabosťami a silnými stránkami.

Skutočná autenticita a ticho

Pravá autenticita nespočíva v tom, že kričíme svetu: „Tu som, pozrite sa na mňa!“ Pravá autenticita prichádza v tichosti, keď poznáme sami seba, svoje hodnoty, postoje a potreby. A práve v tichu a samote môžeme nájsť našu skutočnú silu.

Vedci z University of California v nedávnej štúdii ukázali, že tí, ktorí pravidelne vyhľadávajú ticho a reflexiu, majú lepší mentálny a emocionálny stav. Ticho nám dáva priestor na sebareflexiu a umožňuje nám budovať naše ja pre nás samotných, a nie pre svet.

Budovanie svojho JA

Autenticita nie je o tom, že všetkým ukážeme, kto sme. Načo? Tí správni ľudia si nás nájdu, aj keď budeme na verejnosti v určitých situáciách s nejakou maskou. Lebo dôležité je to, ako sa cítime vo vnútri. A na to najskôr musíme poznať sami seba. Ale skutočnú autenticitu budujeme v nás, pre nás a len sami so sebou. Ako na to?

Sebareflexia a denník: Píšte si denník, kde budete zaznamenávať svoje myšlienky, pocity a zážitky. Pomôže vám to lepšie sa spoznať a uvedomiť si, čo je pre vás dôležité.

Meditácia a mindfulness: Pravidelné praktizovanie meditácie alebo mindfulness vám pomôže naladiť sa na svoje vnútro a lepšie pochopiť svoje potreby a túžby.

Stanovenie si vlastných hodnôt: Doprajte si čas na premýšľanie o tom, čo sú vaše základné hodnoty. Napíšte si ich a pokúste sa žiť podľa nich. Pomôže vám to zostať autentickým voči sebe samému.

Nastavenie hraníc: Naučte sa hovoriť nie. Vaša autenticita je aj o tom, že sa nebojíte vyjadriť svoje potreby a obmedzenia.

Sebaláska a starostlivosť o seba: Doprajte si čas na aktivity, ktoré vás napĺňajú a robia vám radosť. Či už je to šport, čítanie, tvorba alebo oddych v prírode.

Koučing a psychoterapeutická podpora: Niekedy potrebujeme pomoc z vonku. Jedným z najefektívnejších spôsobov, ako dosiahnuť autentickosť, je spolupráca s koučom. Koučing vám môže pomôcť identifikovať a rozvíjať vaše jedinečné vlastnosti, stanoviť ciele a nájsť cestu k autentickému ja. Terapia zase môže pomôcť prekonať vnútorné prekážky a zranenia.

Výzva na záver

Skúsme spoločne prijať túto výzvu: Každý deň si nájdite aspoň 10 minút pre seba, kde sa budete venovať niektorému z vyššie uvedených tipov. Zapisujte si svoje pokroky a pocity. Sledujte, ako sa vaša autenticita postupne rozvíja.

Pamätajte, že autenticita nie je o tom, že všetkým ukážeme, kto sme. Najskôr musíme poznať sami seba, aby nás mohol spoznať svet. A tá skutočná autenticita nepotrebuje kričať „halo, tu som, takýto som“. Skutočná autenticita je o tom, že sme prirodzení a pohodlní v tom, kto sme, bez potreby kričať to do sveta. Ak niekto neocení vašu jemne nastrúhanú autenticitu, možno len nemá rád parmezán.

Takže buďte prirodzení, ale s rozumom. Pretože autenticita, ako všetko ostatné, je najlepšia v správnom množstve.

Majte sa krásne a buďte sami sebou – ale nezabúdajte na ten parmezán!

 

Na ceste k autentickosti je dôležité mať niekoho, kto vás bude podporovať a viesť. Ak chcete získať viac informácií o tom, ako vám môže koučing pomôcť dosiahnuť autentickosť, neváhajte a objednajte si konzultáciu ešte dnes.